Spijlenhekwerk

Terreinen beveiligen met een spijlenhekwerk

Wanneer je jouw terrein goed wilt beveiligen dan is een spijlenhekwerk vaak de ideale oplossing. Dit soort hekwerk bestaat uit verticale spijlen die erg stevig en moeilijk te verbuigen zijn en die tussen stevige dwarsliggers geplaatst worden. Dit is een strakke, gedegen en nette optie voor het beveiligen van terreinen en gebouwen. De spijlen zijn meestal ronde of vierkante metalen staven van tussen de 40 en 60 millimeter dik. De tussenruimtes kunnen erg variëren van bijvoorbeeld 100 tot 150 millimeter.

Je terrein beveiligen met een spijlenhekwerk

Vaak wordt er gekozen voor een spijlenhekwerk bij het beveiligen en afzetten van bedrijfsterreinen. Bovenop de spijlen kan gekozen worden voor verschillende afwerkingen zoals punten waardoor het niet uitnodigt om er overheen te klimmen. Het is eenvoudig om in dit soort hekwerken een schuif- of looppoort te installeren die eventueel automatisch bediend kan worden. Naast bedrijventerreinen kunnen spijlenhekwerken ook erg goed gebruikt worden als erfafscheidingen, beveiligingen op balkons of of op paden naar ondergrondse garages. Spijlenhekwerken zijn bijzonder geschikt voor wanneer je ongewenste gasten van jouw terrein wilt weren, zelf wilt bepalen welke afwerking je bovenop je hekwerk wilt hebben, wanneer je een strakke en nette uitstraling wilt en wanneer je zelf eenvoudig toegang hebt tot het terrein.

De afwerking van een spijlenhekwerk

Bij het afwerken van een spijlenhekwerk gaat het vooral aan de bovenkant. Daarbij kun je vaak kiezen uit punten of doorstekende spijlen die eventueel schuin afgewerkt zijn. Daarnaast kun je letten op de kwaliteit van de coating. Deze is vaak of verzinkt of heeft een poedercoating van één of meerdere lagen. Er bestaan ook verschillen in welke soorten bouten en moeren gebruikt worden als bevestigingsmiddelen, het hang en sluitwerk als slotkasten en scharnieren en de afwerking van de lasverbindingen. Spijlenhekwerken vindt je bovendien in verschillende kleuren als zwart, antraciet, mosgroen en donkergroen. De coatings op spijlenhekwerken dienen ervoor bescherming te bieden tegen alle soorten weersomstandigheden. Bij dit soort coatings hoeft een spijlenhekwerk maar eens per jaar schoongemaakt te worden als onderhoud om de kwaliteit van het hekwerk te behouden.

De hoogte van een spijlenhekwerk

Spijlenhekwerken komen in veel verschillende hoogtes en kunnen dan ook geplaatst worden zolang dit constructief verantwoord blijft. Het is echter wel zo dat niet zomaar elke hoogte geplaatst mag worden. Deze hoogtes zijn gebonden aan de betreffende regelgeving in het burgerlijk wetboek. Hierin bestaan verschillen voor particulieren doeleinden en voor doeleinden van bedrijven. Voor particulieren geldt dat er een erfafscheiding voor een huis van 100 centimeter en achter een huis maximaal 200 centimeter mag zijn geplaatst. De verordeningen met betrekking tot deze afscheidingen kunnen per gemeente verschillen. Het is daarom aan te raden informatie bij jouw gemeente in te winnen wanneer je eraan denkt om een spijlenhekwerk te plaatsen.

Waar denk je aan bij het plaatsen van een spijlenhekwerk?

Wanneer je eraan denkt een spijlenhekwerk te plaatsen, is het aan te raden vooraf na te denken over verschillende aandachtspunten. Wat is bijvoorbeeld het soort afscheiding wat je nodig hebt? Welk doel moet het spijlenhekwerk hebben en welke hoogte past daarbij? Daarnaast kun je nadenken over de kleur die bij je bedrijventerrein, pand of woning past. Ook is het belangrijk aandacht te schenken aan welke afmetingen noodzakelijk zijn en op wat voor terrein het hekwerk geplaatst zal moeten worden. Is het terrein bijvoorbeeld vlak of aflopend? Daarnaast is het ook handig om vooraf te bepalen wat voor poort er in het hekwerk dient te komen. Is alleen een looppoort voldoende of dienen er ook auto’s doorheen te kunnen. Ten slotte is het belangrijk om op het soort ondergrond te letten waarin de fundering geplaatst moet worden.

Type SHW is beschermend en representatief. De uitgekiende stalen constructie is vanaf 1.5 meter voorzien van een stalen puntenkam om overklimmen te bemoeilijken. Geschikt voor industriële omheiningen.

Type Orion is stijlvol, stabiel en sterk door de zowel boven als onder doorlopende ronde spijlen. Afgeschuinde punten aan de bovenzijde. Staanders rond 60 mm met een wanddikte van 1,75 mm. Afhankelijk van de bodemgesteldheid worden de staanders pneumatisch de grond in gedreven, voorzien van een schetsplaat of aangestort met beton.

Type Mercurius is het sterkste hekwerk in de markt en is optisch dankzij de dikke vierkante spijlen bijzonder geslaagd. Dankzij de z.g. blinde verbindingen is dit hekwerk vrijwel molestbestendig. De spijlen van de hekwerkelementen zijn vierkant 25 x 25 x 1,5 mm en staan 10 cm uit elkaar waarmee dit representatieve hekwerk voldoet aan de Europese normen voor veiligheid. De stalen onder en bovenligger meten 60 x 40 x 2 mm. De bovenkant van de spijlen is vanaf een hoogte van 1500 mm 45° afgeschuind. Staanders vierkant 60 x 60 mm.