Gaashekwerk

Wat komt er kijken bij het plaatsen van een gaashekwerk?

Een hekwerk van gaas is een vorm van afscheiding die voor oneindig veel doelen kan worden ingezet. Zo zie je vaak gaashekwerken als tuinafscheiding of voor dierenhokken en weilanden. Een gaashekwerk is een goedkope optie als het gaat om het plaatsen van omheiningen en is daarnaast ook erg duurzaam en gaat lang mee. Goedkoop is daarom geen duurkoop als het om gaashekwerk gaat. Doorgaans bestaat een gaashekwerk uit tuingaas dat wordt bevestigd aan ronde tuinpalen en bestaat uit stalen aan elkaar gelaste draden.

Wat is een gaashekwerk?

Een gaashekwerk bestaat uit tuingaas dat wordt bevestigd aan tuinpalen. De opening tussen de draden van het tuingaas kan uit verschillende maten bestaan. Deze open ruimte tussen de draden wordt vaak een maas genoemd. De standaard maaswijdte van een gaashekwerk is 50 bij 50 mm, maar doorgaans wordt een ruime keuze aan maten geboden. Daarnaast kent het tuingaas verschillende hoogtes, geschikt voor verschillende doeleinden. De lengte die op een rol geleverd wordt kan ook verschillen. Zo heb je tuingaasrollen van 25 of 50 meter. Naast tuingaas van metalen gelaste draden is het ook een mogelijkheid om het zogeheten harmonicagaas aan te brengen tussen de bevestigingspalen. Harmonicagaas bestaat uit gevlochten geplastificeerde staaldraden waarvan het voordeel is dat hiermee hoge en stevige hekwerken gemaakt kunnen worden. Deze zie je bijvoorbeeld ook veel als hoge vanghekken achter het doel van voetbalvelden. Wanneer er hoge gaasheiwerken geplaatst worden, worden er vaak horizontaal stalen draden door het gaas heen gevlochten voor extra veel stevigheid. Wanneer een gaashekwerk erg hoog wordt, kunnen er ook meerdere dwarsbuizen aangebracht worden. 

De mogelijkheden en voordelen van gaashekwerk

Gaashekwerken is één van de goedkoopste vormen van afscheidingen. Daarnaast is deze constructie erg stevig en gaat het lang meer. Doorgaans bestaan de gaaspanelen uit fijn gaas waardoor deze eenvoudig op maat gesneden of geknipt kunnen worden. Deze soort van hekwerk is daarnaast ook erg makkelijk om zelf te installeren. Zo kun je een gaashekwerk installeren voor  het afscheiden van jouw tuin van de buitenwereld of om een stuk grond af te zetten voor het houden van dieren zoals weilanden en hokken. Bovendien kunnen verschillende soorten gaaspanelen worden ingezet om schuttingen of muren te laten begroeien. Hierbij kunnen stukken gaas tegen een muur gemonteerd worden en laat je er groene klimplanten tegenaan omhoog groeien. Op deze manier kun je bijvoorbeeld meer groen in je tuin creëren.

Benodigdheden voor het installeren van een gaashekwerk

Het is vrij eenvoudig om zelf een gaashekwerk te plaatsen. De onderdelen die je nodig hebt voor het installeren van gaashekwerken zijn standaard de panelen gaas en de tuinpalen waaraan de panelen bevestigd worden. Daarnaast behoef je draadkrammen om het aan elkaar te kunnen bevestigen. Wanneer je een extra stevig gaashekwerk behoeft, kun je de palen verstevigen door snelbeton of betonmortel te gebruiken bij het plaatsen ervan. Wanneer je zelf een gaashekwerk gaat plaatsen is het aan te raden na te denken over de soort afscheiding, wat het doel van het hekwerk is, welke hoogte nodig is, de afmetingen, het soort terrein waar het geplaatst moet worden en eventuele poorten die erbij geïnstalleerd dienen te worden.

Soorten gaashekwerk

De gaaspanelen die tussen de palen bevestigd worden bij gaashekwerken kunnen uit verschillende soorten bestaan. De meest standaard soorten gaas zijn het eerder besproken harmonicagaas en het tuingaas. Daarnaast heb je ook kippengaas speciaal voor het bouwen van kippenhokken, volièregaas, dassengaas en schapengaas. Volièregaas wordt veelal gebruikt voor het houden van gevogelte. Dassengaas wordt gebruikt voor verschillende soorten fauna zoals konijnen of herten. Dit soort gaas wordt soms ook wel muskusrattengaas of nertsengaas genoemd en is erg stevig. Schapengaas wordt meestal gebruikt voor het afzetten van schapenweien.

Vanwege de veelzijdige gebruiksmogelijkheden en gunstige prijs het meest toegepaste hekwerk in Nederland. Uitvoering is mogelijk in diverse RAL kleuren en maaswijdtes, al dan niet met bovenbuis en/of prikkeldraad.

Afhankelijk van de bodemgesteldheid worden de staanders pneumatisch de grond in gedreven, voorzien van een schetsplaat of aan gestort met betonmortel.
Staanders rond 60 mm met een wanddikte van 1.75 mm.
Looppoortjes met gaas, spijlen of dubbelstaafmat vulling.


DELTAHEKWERK.nl levert wel 100 verschillende soorten hekwerken!