Bescherm het groen met een plantsoenhekwerk
Een plantsoenhekwerk is een geschikte oplossing om plantsoenen, grasvelden en bermen te beschermen tegen het doorlopen van mensen en het parkeren van fietsen en voertuigen. Het standaard plantsoenhekwerk bestaat uit ronde bovenbuizen en ronde staanders. Echter bestaan er ook andere uitvoeringen in verschillende stijlen die bij de stijl van het plantsoen passen. Deze soort afrastering geeft duidelijk aan dat het gebied daarachter niet betreden dient te worden en is bovendien solide en sterk, maar oogt wel subtiel en stijlvol. Om deze reden zie je dan ook in veel gemeenten het plantsoenhekwerk in het straatbeeld.
Wat is een plantsoenhekwerk?
Een plantsoenhekwerk is doorgaans maar 30 centimeter hoog en doet daarom geen afbreuk aan het zicht van de directe omgeving. Soms zijn deze afrasteringen iets hoger, namelijk 40 of 50 centimeter. De staanders zijn meestal rond en soms vierkant en zijn altijd voorzien van een bovenbuis die een gemiddelde doorsnede van 41,5 millimeter heeft. Bij het plaatsen worden de staanders direct in een ongeroerde grond gezet met eventuele grondplaten voor extra stevigheid. Hiervoor kan ook beton aangegoten worden.
Het plaatsen van een plantsoenhekwerk
Plantsoenhekwerken zijn doorgaans gecoat met poeder om deze optimaal te beschermen tegen alle weersomstandigheden. Anderzijds komt dit hekwerk ook in een verzinkte uitvoering. De standaard kleuren van deze coating zijn zwart en dennengroen. Wanneer een plantsoenhekwerk wordt geplaatst dan wordt er een bovenbuis door een t-stuk van aluminium geleid en door middel van een borgschroef vastgezet. In sommige gevallen worden de staanders ook voorzien van een stelring wanneer deze boven tegels geplaatst wordt, of van een stalen maaiplaat wanneer deze boven gras wordt geplaatst.
Waarom worden plantsoenhekwerken geplaatst?
Plantsoenhekwerken zijn specifiek ontwikkeld voor het beschermen van parken en plantsoenen in binnenstedelijke gebieden. Je ziet ze in het straatbeeld veel rondom pleinen, plantsoenen, sportveldomheiningen en rotondes. Dit soort hekwerk heeft een zeer publieksvriendelijke en onopvallende uitstraling dat duidelijk aangeeft niet de grens van het hekwerk te betreden. Het plantsoenenhekwerk wordt door steeds meer instellingen en gemeentes gebruikt. Daarnaast wordt het plantsoenhekwerk ook vaak geplaatst langs sportvelden. Sporten zoals tennis, voetbal, atletiek en hockey vragen vaak om een afrastering die specifiek is afgestemd op de situatie van de sportactiviteit. Plantsoenhekwerken worden zo vaak gebruikt zodat het duidelijk is voor het publiek om de velden waar gesport wordt niet te betreden. Voor het tegenhouden van ballen worden vaak hogere hekwerken gebruikt met draadmat of gaas. Dit soort hekken worden in deze gevallen ook vaak als leunhek gebruikt door het publiek.
Het plantsoenhekwerk als kenmerkend straatbeeld
Plantsoenhekwerken worden ook wel struikelhekwerken genoemd. Dit hekwerk wordt voor naast het beschermen van plantsoenen, ook wel gebruikt om tuinen af te rasteren van de straat. Zo kun je als particulier ook voor kiezen voor deze vorm van afrastering van je erf. Voor voetgangers is dit een duidelijk signaal dat er niet aan de andere kant van de afrastering gelopen dient te worden. De standaard versie bestaat uit staanders die iedere twee meter geplaatst worden. Er bestaat ook een zwaardere versie van het plantsoenhekwerk, namelijk de zogeheten doorrijbeveiliging. Deze uitvoering is zeer geschikt voor bij parkeerplaatsen om het doorrijden van voertuigen op bepaalde plaatsen of in bepaalde richtingen tegen te gaan. Hierbij zijn de staanders en bovenbuizen dikker in diameter.
De levensduur
Plantsoenhekwerken zijn zeer degelijk en kennen eigenlijk geen enkel onderhoud. Ze zijn bestand tegen alle weersomstandigheden en gezien het eenvoudige design en duurzame en roestvrije materialen behoeven ze geen onderhoudswerk. Dit type hekwerk is stevig en kent een erg lange levensduur zonder dat dit ten koste gaat van het zicht door de onopvallende vorm.


