Poorten

Een geschikte poort voor ieder hekwerk

Hekwerken dienen eigenlijk altijd afgemaakt te worden met een bijpassende poort, zodat een eenvoudige toegang gegarandeerd blijft. Het hekwerk kan bijvoorbeeld afgemaakt worden met een draaipoort, looppoort of schuifpoort die past in de stijl van het hekwerk. Er bestaan oneindig veel soorten poorten die bij verschillende soorten hekwerken passen, zoals sierpoorten, draaipoorten, looppoorten, schuifpoorten en automatische poorten.

De sierpoort

Sierpoorten worden vaak gezien als het visitekaartje van je oprit, tuin of bedrijf. Deze zijn dan ook te vinden in ontzettend veel verschillende soorten en maten. Bij mooie sierhekwerken wordt meestal gekozen voor een sierpoort die bij dezelfde stijl past. Dit kan zowel moderne of klassieke sierhekwerken en poorten betreffen. De klassieke sierpoorten beschikken vaak meer over krullen en andere toevoegingen terwijl de moderne sierpoort vaak over strakke lijnen beschikt. Doorgaans is de sierpoort de blikvanger van het omringende hekwerk en wordt vaak tussen twee kolommen of hagen geplaatst. Bovendien komen sierpoorten in verschillende soorten als de schuifpoort, de draaipoort of de looppoort.

De draaipoort

Draaipoorten kunnen worden uitgevoerd in ieder hekwerk, of het nu een gaashekwerk of een sierhekwerk betreft. De naam draaipoort slaat dan ook op de werking en de functie van de poort en niet op het uiterlijk ervan. Draaipoorten komen dan ook in alle kleuren, stijlen en maten die bij ieder hekwerk kunnen passen. Doorgaans komen draaipoorten in een dubbele uitvoering voor waarbij twee poorten naar elkaar toedraaien. Draaipoorten worden niet altijd in een hekwerk geplaatst, soms worden deze opzichzelfstaand geplaatst bij bijvoorbeeld een oprit. Draaipoorten worden om verschillende redenen geplaatst en de functie ervan is dan ook afhankelijk van waar deze geplaatst wordt. Een draaipoort kan bijvoorbeeld de toegang van een erf, tuin of oprit afsluiten waardoor ongewenste bezoekers niet zomaar binnen kunnen wandelen. Daarnaast kunnen deze poorten er ook voor zorgen dat huisdieren en kinderen niet zomaar de weg op kunnen rennen. Hoe hoger de draaipoort is uitgevoerd, hoe beter de bescherming vaak is.

De looppoort

Zoals de naam zegt zijn looppoorten gemaakt om door te lopen en niet om met een voertuig doorheen te gaan. Doorgaans zijn looppoorten dan ook te smal voor het doorrijden van voertuigen en is specifiek bedoeld voor de personendoorgang in een hekwerk of afrastering van erf of tuin. Een tuinpoort kan ook als looppoort gezien worden, maar deze valt veelal onder de sierpoorten. De standaard looppoort wordt vaak gezien in omheiningen van bijvoorbeeld bedrijfsterreinen. De looppoort heeft dan ook meestal een beveiligingsfunctie en wordt vaak naast een grotere poort voor het doorrijden van voertuigen geplaatst.

De schuifpoort

Een schuifpoort is erg ruimtebesparend en wordt vaak geplaatst wanneer er geen plaats is voor een draaipoort. Deze poort schuift naar rechts of links open in plaats van dat deze naar binnen opendraait. Schuifpoorten komen in veel variaties als spijlenpoorten en sierpoorten. De voordelen van een schuifpoort zijn dat deze niet onbedoeld kan open waaien, er vaak meer ruimte is achter de poort en deze poort eenvoudig geautomatiseerd kan worden.

De automatische poort

Automatische poorten worden via elektromechanische poortopeners geopend. Dit kan handig zijn voor wanneer je draaipoorten op de oprit hebt geplaatst. Deze mechanismen kunnen zo werken dat de ingebouwde sensor jouw auto kan detecteren en hiermee vanzelf opengaat. Zo is zelfs een druk op de knop van een afstandsbediening niet meer nodig. Dit soort automatische poort heet een volautomatische poort. Om poorten automatisch te openen bestaan er verschillende poortopeners die voor iedere soort gebruikt kunnen worden zoals de standaard poortopener, de knik arm poortopener, de verzonken poortopener en de schuifpoortopener. Doorgaans zijn automatische poorten voorzien van een elektronisch slot en kunnen dan ook niet geopend worden met de hand. Elektronische sloten worden vaak met cijfercode, handlezer of sleutel vergrendeld.

Een toegangspoort moet voldoen aan de zwaarste kwaliteitseisen.
Met recht heeft DELTAHEKWERK.nl een zeer goede naam opgebouwd wat betreft de kwaliteit van de toegangspoorten. DELTAHEKWERK.nl heeft de poorten in eigen beheer ontwikkeld en mede door het gebruik van extra zware materialen is een product ontstaan dat ruimschoots aan deze zware kwaliteitseisen voldoet. Of het nu gaat om een eenvoudige looppoort of een vrijdragende (combi) schuifpoort van 20 meter.

Bekijk hier onze Schuifpoorten

Bekijk hier onze Draaipoorten