Staafmathekwerk

De voordelen van een staafmathekwerk

Draadmathekwerken worden vaak gezien als een combinatie van een gaashekwerk en een spijlenhekwerk. De staafmathekwerken zijn erg veilig, stabiel, vandaalbestendig en onderhoudsvrij. Draadmathekwerken zijn doorgaans erg betaalbaar en zijn daarom zeer geschikt voor zowel zakelijk als particulier gebruik. Wanneer gekozen wordt voor een dergelijk hekwerk speelt beveiliging vaak een belangrijke rol en worden deze vaak toegepast bij openbare gebouwen en plaatsen zoals scholen, fabrieken, stadions, parken en speelplaatsen. Draadmathekwerken worden met unieke verbindingen aan de bijpassende staanders bevestigd waardoor sabotage en verzakkingen voorkomen worden. In staafmathekwerken wordt veelal onderscheid gemaakt tussen de enkelstaafmat en de dubbelstaafmat hekwerken.

Het enkelstaafmat draadmathekwerk

De enkelstaafmat bestaat uit verticale en horizontale spijlen die hiermee een soort mat vormen met grote openingen van ongeveer 50 bij 200 millimeter. Deze spijlen zijn normaal gesproken van staal en hebben gemiddeld een dikte van 5,5 milliliter, waardoor ze vaak steviger zijn dan bijvoorbeeld gaashekwerken. Een enkelstaafmat draadmathekwerk heeft een enkele horizontale spijl en is erg geschikt voor het afbakenen van je tuin waarbij je de volledige inval van licht wenst te behouden. Hierdoor blijft er ook genoeg licht in je tuin voor de groei van planten en bomen. Dit soort hekwerk wordt vaak aangeraden wanneer je ongewenste gasten uit je tuin wilt weren, tegen het ontsnappen van honden, voor het creëren van een veilige speelplek voor kinderen en wanneer je een kwalitatief hoogwaardig hekwerk behoeft maar niet veel geld uit wilt geven.

Dubbelstaafmat hekwerk

Deze soort van draadmathekwerk is een stevig hekwerk met horizontale en verticale spijlen waardoor vierkante mazen ontstaan die gemiddeld 5,5 bij 200 millimeter groot zijn. Dubbel wil in dit geval zeggen, dat de horizontale spijlen uit twee staven naast elkaar bestaan. Dit is in tegenstelling tot de eerder beschreven enkelstaafmat. Deze soort constructie zorgt voor nog eens extra stevigheid en zijn vaak verzinkt en gekleurd met een zogeheten poedercoating die uit één of meerdere lagen bestaat. Dit soort hekwerk is aan te raden wanneer je een stevig maar betaalbaar hekwerk om een erf of tuin behoeft. Zo kun je ervoor zorgen dat kinderen veilig kunnen spelen en je erf beschermd blijft tegen loslopende honden, andere dieren of ongewenste gasten die eventueel schade aan kunnen richten. Bovendien is dit soort hekwerken bijzonder preventief tegen inbraak en worden vaak als stijlvoller gezien dan een gaashekwerk.

Het plaatsen van een staafmathekwerk

Wanneer je ervoor kiest een draadmathekwerk te plaatsen, is het aan te raden een aantal aandachtspunten in acht te nemen zodat dit hekwerk jarenlang meegaat. Welke kwaliteit coating wens je. Is een verzinking voldoende of past één of enkele lagen poedercoating beter? Welke bevestigingsmiddelen als moeren en rvs bouten zijn het meest geschikt voor jouw situatie? Bovendien is het aan te raden na te denken over de soorten hang- en sluitwerken die je behoeft zoals ijzeren scharnieren, aluminium slotkasten en rvs binnenwerken. Ook de afwerking van staafmathekwerken kan verschillen, zoals de afwerking van de lasverbindingen. Deze kunnen ruw blijven of glad afgewerkt zijn. Ook is het handig om na te denken over de fundering waar de staanders in geplaatst moeten worden. Doorgaans is het aan te raden hiervoor beton te storten.

Soorten dubbelstaafmat hekwerken

Draadmathekwerken kunnen in verschillende kleuren komen als antraciet, mosgroen, grachtengroen en zwart. Soms wordt er de mogelijkheid gegeven om andere kleuren aan te schaffen al geldt hiervoor vaak een meerprijs. Daarnaast bestaan er verschillende soorten coatings met variërende kwaliteiten die bij kunnen dragen in de bescherming tegen verschillende weersomstandigheden. Ook komen draadmathekwerken in veel verschillende hoogtes. Wanneer je dit soort hekwerk wilt plaatsen is het aan te raden bij jouw gemeente na te gaan welke hoogtes toegestaan worden. Hieraan is bij elke gemeente wet en regelgeving verbonden, maar kan per plaats verschillen.

Indien zwaardere eisen aan de afrastering worden gesteld, is de dubbelstaafmat een perfecte oplossing. De matten worden geleverd in twee uitvoeringen type I met staanders van rond 60 mm en type RG met vierkante staanders 60 x 40 mm.

De dubbelstaafmatten zijn voorzien van maaswijdte 50 x 200 mm, verticaal 1 x 6 mm en horizontaal 2 x 8 mm staaldraden, waardoor een sterke afrastering ontstaat die steeds meer toegepast wordt.
Afhankelijk van de bodemgesteldheid worden de staanders pneumatisch de grond in gedreven, voorzien van een schetsplaat of aan gestort met beton.

Ook in poortuitvoering of in enkelstaafuitvoering leverbaar.